Forside  »  Ingeniørnytt  »  Energi

Energi


Fortsatt usikker fremtid for svensk kjernekraft: NUCXIT 3.0

Svensk kjernekraftdebatt ruller videre, og nå er det avgiftskuttene i "Energioverkomsten" som er øverst på agendaen. Produksjonssjefen i Vattenfall har varslet at de foreslåtte avgiftskuttene ikke er nok for å få lønnsomhet i de resterende kjernekraftreaktorene.

Les mer

Montøren kan få levert varene ut til kunden innen en time

Praktisk talt ingen jobber mer effektivt enn nordmenn. Men selv om produktiviteten i Norge er høy, har den flatet ut de siste årene. Derfor anbefaler Solar Norge at elektrobransjen tar til seg Fastbox-tankegangen og får den inn som en del av bedriftens DNA allerede nå.

Les mer

Soldrevet fly fløy jorden rundt

ABBs samarbeidspartner Solar Impulse har fløyet jorden rundt med et fly drevet av solenergi og bevist at man kan leve på jorden uten å ødelegge den.

Les mer

Næringsdrivende ser potensialet i solkraft til eget forbruk

Selv om fornybar energi lenge har vært viktig i Norge, har solkraft hatt liten betydning som energikilde. Det vil endre seg i årene fremover. Solenergi anlegg kan i dag dimensjoneres slik at mest mulig energi gjøres tilgjengelig for eget forbruk, og næringsbygg kan lage sin egen energi.

Les mer

EMIL-prisen 2016 til Hafslund Varme AS

Norsk Energi sin Energi- og miljøpris (EMIL-prisen) for 2016, som ble delt ut på Norsk Energis 100-årsjubileumsfeiring gikk til Hafslund Varme AS. De ble tildelt EMIL-prisen fordi de over tid har klart å bygge et fjernvarmesystem som utgjør et betydelig bidrag til energiforsyningen i Oslo, gjennom å utnytte lokale energiressurser som blant annet avfall og kloakk til fjernvarme i Oslo.

Les mer

Solbrent strømpris i Tyskland - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sist søndag var det negative strømpriser i Tyskland på grunn av ny solkraftrekord. Tyske forbrukere mottok mer enn 1 200 kroner for å bruke 1 MWh (1 000 kWh) i timen mellom klokken 14 og 15. Snittprisen for døgnet ble € -12,89/MWh, som er laveste pris på 3,5 år i Tyskland.

Les mer

Rainpower skal levere høytrykksteknologi til Bolivia

Rainpower ASA har fått i oppdrag å levere seks horisontale peltonturbiner til prosjektet Miguillas i Bolivia. Rainpowers kunde er det spanske selskapet TSK som har EPC-kontrakten for utbyggingen, og sluttkunde er det statseide energiselskapet Ende (Empresa Nacional de Electricidad) i Bolivia.

Les mer

Vant prestisjetung arkitektpris i USA

Øvre  Forsland kraftverk, bygd av Helgeland Kraft og designet av Stein Hamre  arkitektkontor vant prestisjefylt arkitekturpris i magasinet Architizer  som har base i USA. Kraftverket får pris i kategorien bærekraft.

Les mer

«42 % større produksjon med laksens samtykke»

Helt fra planene om opprustning- og utvidelse av Nedre Fiskumfoss kraftverk kom på bordet, har laksen blitt sett som premissgiver for hvordan prosjektet skal gjennomføres. I Namsen, Nord-Trøndelags største elv, har det gjennom en årrekke vært gjennomført en rekke vassdragstekniske tiltak i form av dammer, reguleringer, overføringstunneler og kraftverk. Nedre Fiskumfoss er det eldste og av de større kraftverkene og har vært i drift siden 1946. Det ligger et relativt stort uutnyttet energipotensial her, som kan innvinnes ved å øke slukeevnen. NTE ønsker dermed å øke produksjonen av fornybar kraft med 42 %, samtidig som forholdene til laksen skal være premissgiver for hvordan Nedre Fiskumfoss skal utformes.
Av

Tore Johan Flåm, NTE Energi AS

Geir Brænd, Sweco

Lars Erik Andersen, Sweco

Tor Gjermundsen, Sweco

Les mer